Lokaal nieuws donderdag 31 januari 2019

Veel gestelde vragen bij financiering van nieuwbouw (1)

Graag geef ik in mijn eerste column antwoord op een veelgestelde vraag over de aankoop van een nieuwbouwwoning. Er zullen in de toekomst meer artikelen verschijnen over dit onderwerp en wat daar financieel allemaal bij komt kijken.

Hebben wij bij de aankoop van een nieuwbouwwoning minder kosten dan bij het kopen van een bestaande woning?

Als we kijken naar de financieringskosten, dan klopt dit. Je betaalt immers geen overdrachtsbelasting (2 % over de waarde van je woning),  je hebt geen kosten voor het opstellen van de eigendomsakte omdat deze kosten bij Vrij Op Naam Prijs (V.O.N.) inbegrepen zijn, geen makelaarscourtage omdat je in de meeste gevallen niet kan gaan onderhandelen over de prijs en geen taxatierapport omdat je nieuwbouwwoning nog gebouwd gaat worden.

Maar welke kosten maak je dan wel? Bij nieuwbouw wordt je woning meestal kaal/casco opgeleverd. Er zit namelijk nog geen keuken, badkamer, toilet, schilderwerk, tuinafwerking enz. in. Om deze wensen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken, mee te financieren, zou het bij een bestaande woning onder het kopje ‘verbouwing’ mee worden genomen. Maar bij nieuwbouw noemen we dit meerwerk.

Wat kan er zoal allemaal worden meegenomen in het meerwerk? Denk naast zaken als een keuken ook aan de tuininrichting, een tuinhuisje, coniferen en overige beplanting, aanleggen leidingen (binnen en buiten), uitbouw woonkamer, plaatsen dakkapel, oprit, terras aanleggen, plaatsen waterkraan, schuttingen, enz. Dingen als gordijnen, kliklaminaat, huur afvalcontainer, afgraven tuin worden niet geaccepteerd. Deze kosten moet je zelf betalen.

Verder moet je rekening te houden met nog een aantal extra kostenposten, namelijk Rente Verlies Tijdens de Bouw, Grondrente en Bouwrente. In mijn volgende column zal ik dieper ingaan op deze termen en uitleggen wat ze voor jou betekenen.

Het grote verschil tussen het aankopen van een nieuwbouwwoning en een bestaand huis is dat je bij een bestaande woning koopt wat je ziet en bij een nieuwbouwwoning richt je het geheel zelf in naar je eigen wensen en smaak. En dat geeft vrijheid en een  fijn gevoel.

Heeft u vragen dan kunt u mij bellen op 0344- 69 50 14 of mailen naar tiel@vanbruggen.nl.

Van Bruggen Adviesgroep Tiel
Ing. Husein de Vries

Financieel en Nieuwbouw Expert Van Bruggen Adviesgroep Tiel

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Tiel.

Aanmelden