Lokaal nieuws vrijdag 22 februari 2019

Veel gestelde vragen bij financiering van nieuwbouw (2)

Graag geef ik in mijn tweede column antwoord op een veelgestelde vraag over de aankoop van een nieuwbouwwoning. Er zullen in de toekomst meer artikelen verschijnen over dit onderwerp en wat daar financieel allemaal bij komt kijken.

Wat betekenen Rente Verlies Tijdens de Bouw (R.V.T.B.), Bouwrente en Grondrente voor mij?

Nadat je hypotheek is gepasseerd bij de (project)notaris, zal je bank de maandelijkse incasso gaan uitvoeren. Deze incasso bestaat in de meeste gevallen uit rente en aflossing. Bij de overdracht via de notaris, zal in de eerste fase de grond worden geleverd. Eventueel vermeerderd met de tweede termijn van bijvoorbeeld 10 -20 % van de Vrij Op Naam Prijs (fundering storten) minus de kosten van de grond.

Vanaf dat moment gaat de maandelijkse te betalen rente en aflossing in over de door jouw aangegane schuld. Je nieuwbouwwoning wordt veelal in 8 - 10 fases geleverd. Je betaalt dus rente en aflossing over de gehele schuld, maar krijgt aan de andere kant ook een rentevergoeding over het deel dat nog niet is opgenomen. Dus naarmate de bouw vordert, krijg je steeds minder aan rente vergoed. Veel cliënten die een bestaande huur- of koopwoning hebben, vinden het prettig dat zij geen dubbele lasten hoeven te gaan betalen. Daarvoor kunnen wij een extra voorziening treffen in je begroting, zodat deze rentelasten voor je nieuwbouwwoning worden voorgefinancierd. Wel dien je rekening te houden met de eventuele aflosverplichting en premies voor de overlijdensrisicoverzekeringen. De hoogte van het R.V.T.B. is maatwerk en afhankelijk van de rentestand en het aantal bouwdagen.

Indien men in jouw nieuwbouwproject al is begonnen met bouwen, dan word je in de meeste gevallen geconfronteerd met bouwrente. De bouwer heeft dan al een aantal fases opgeleverd, denk bijvoorbeeld aan bouwrijp maken van de grond, storten fundering, muren gemetseld, eerste verdieping geplaatst, enz. Over deze zogenaamde vervallen termijnen moet je rente betalen, veelal 5-7 %. Deze kostenpost noemen we de bouwrente. Bouwrente is dus de extra rentelasten over de reeds vervallen termijnen. Verder heeft elk soort rente een apart fiscaal kader.

Op het moment dat de grond al bouwrijp is gemaakt, zien we veelal dat er in de koopakte staat dat je vanaf een bepaalde datum, laten we zeggen 1-10-2019, grondrente bent verschuldigd over de grond, terwijl je nog geen eigenaar bent en de hypotheek ook nog niet is gepasseerd. Deze grondrente is veelal tussen de 5 - 7 % aan rente, gerekend over de grond. De overdracht kan bijvoorbeeld in juni of juli 2020 plaatsvinden t.g.v. de planning van ontwikkelaar. Je kunt dan worden geconfronteerd met een extra kostenpost vanwege deze grondrente, die al gauw kan oplopen tot een bedrag tussen de drie en zesduizend euro! Dus mijn advies is: laat je goed voorlichten en lees de koop- en aanneemovereenkomst goed door. Uiteraard staan wij graag voor je klaar ter ondersteuning.

Heb je vragen, dan kun je me bellen op 0344- 69 50 14 of mail naar tiel@vanbruggen.nl.

Van Bruggen Adviesgroep Tiel
Ing. Husein de Vries

Financieel en Nieuwbouw Expert Van Bruggen Adviesgroep Tiel

 

 

Terug naar overzicht

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Tiel.

Aanmelden