Actueel

Nieuws

Veel gestelde vragen bij financiering van nieuwbouw (2) Lokaal nieuws vrijdag 22 februari 2019

Veel gestelde vragen bij financiering van nieuwbouw (2)

Graag geef ik in mijn tweede column antwoord op een veelgestelde vraag over de aankoop van een nieuwbouwwoning. Er zullen in de toekomst meer artikelen verschijnen over dit onderwerp en wat daar financieel allemaal bij komt kijken.

Wat betekenen Rente Verlies Tijdens de Bouw (R.V.T.B.), Bouwrente en Grondrente voor mij?

Nadat je hypotheek is gepasseerd bij de (project)notaris, zal je bank de maandelijkse incasso gaan uitvoeren. Deze incasso bestaat in de meeste gevallen uit rente en aflossing. Bij de overdracht via de notaris, zal in de eerste fase de grond worden geleverd. Eventueel vermeerderd met de tweede termijn van bijvoorbeeld 10 -20 % van de Vrij Op Naam Prijs (fundering storten) minus de kosten van de grond.

Vanaf dat moment gaat de maandelijkse te betalen rente en aflossing in over de door jouw aangegane schuld. Je nieuwbouwwoning wordt veelal in 8 - 10 fases geleverd. Je betaalt dus rente en aflossing over de gehele schuld, maar krijgt aan de andere kant ook een rentevergoeding over het deel dat nog niet is opgenomen. Dus naarmate de bouw vordert, krijg je steeds minder aan rente vergoed. Veel cliënten die een bestaande huur- of koopwoning hebben, vinden het prettig dat zij geen dubbele lasten hoeven te gaan betalen. Daarvoor kunnen wij een extra voorziening treffen in je begroting, zodat deze rentelasten voor je nieuwbouwwoning worden voorgefinancierd. Wel dien je rekening te houden met de eventuele aflosverplichting en premies voor de overlijdensrisicoverzekeringen. De hoogte van het R.V.T.B. is maatwerk en afhankelijk van de rentestand en het aantal bouwdagen.

Indien men in jouw nieuwbouwproject al is begonnen met bouwen, dan word je in de meeste gevallen geconfronteerd met bouwrente. De bouwer heeft dan al een aantal fases opgeleverd, denk bijvoorbeeld aan bouwrijp maken van de grond, storten fundering, muren gemetseld, eerste verdieping geplaatst, enz. Over deze zogenaamde vervallen termijnen moet je rente betalen, veelal 5-7 %. Deze kostenpost noemen we de bouwrente. Bouwrente is dus de extra rentelasten over de reeds vervallen termijnen. Verder heeft elk soort rente een apart fiscaal kader.

Op het moment dat de grond al bouwrijp is gemaakt, zien we veelal dat er in de koopakte staat dat je vanaf een bepaalde datum, laten we zeggen 1-10-2019, grondrente bent verschuldigd over de grond, terwijl je nog geen eigenaar bent en de hypotheek ook nog niet is gepasseerd. Deze grondrente is veelal tussen de 5 - 7 % aan rente, gerekend over de grond. De overdracht kan bijvoorbeeld in juni of juli 2020 plaatsvinden t.g.v. de planning van ontwikkelaar. Je kunt dan worden geconfronteerd met een extra kostenpost vanwege deze grondrente, die al gauw kan oplopen tot een bedrag tussen de drie en zesduizend euro! Dus mijn advies is: laat je goed voorlichten en lees de koop- en aanneemovereenkomst goed door. Uiteraard staan wij graag voor je klaar ter ondersteuning.

Heb je vragen, dan kun je me bellen op 0344- 69 50 14 of mail naar tiel@vanbruggen.nl.

Van Bruggen Adviesgroep Tiel Ing. Husein de Vries

Financieel en Nieuwbouw Expert Van Bruggen Adviesgroep Tiel

 

 

Lokaal nieuws vrijdag 08 februari 2019

Nu ook vrije kavels beschikbaar

De drie de buitenplaatsen zijn nu ook beschikbaar als vrije kavels. Vraag uw makelaar naar de mogelijkheden.  

De drie de buitenplaatsen zijn nu ook beschikbaar als vrije kavels. Vraag uw makelaar naar de mogelijkheden.

Veel gestelde vragen bij financiering van nieuwbouw (1) Lokaal nieuws donderdag 31 januari 2019

Veel gestelde vragen bij financiering van nieuwbouw (1)

Graag geef ik in mijn eerste column antwoord op een veelgestelde vraag over de aankoop van een nieuwbouwwoning. Er zullen in de toekomst meer artikelen verschijnen over dit onderwerp en wat daar financieel allemaal bij komt kijken.

Hebben wij bij de aankoop van een nieuwbouwwoning minder kosten dan bij het kopen van een bestaande woning?

Als we kijken naar de financieringskosten, dan klopt dit. Je betaalt immers geen overdrachtsbelasting (2 % over de waarde van je woning),  je hebt geen kosten voor het opstellen van de eigendomsakte omdat deze kosten bij Vrij Op Naam Prijs (V.O.N.) inbegrepen zijn, geen makelaarscourtage omdat je in de meeste gevallen niet kan gaan onderhandelen over de prijs en geen taxatierapport omdat je nieuwbouwwoning nog gebouwd gaat worden.

Maar welke kosten maak je dan wel? Bij nieuwbouw wordt je woning meestal kaal/casco opgeleverd. Er zit namelijk nog geen keuken, badkamer, toilet, schilderwerk, tuinafwerking enz. in. Om deze wensen, zoals bijvoorbeeld een nieuwe keuken, mee te financieren, zou het bij een bestaande woning onder het kopje ‘verbouwing’ mee worden genomen. Maar bij nieuwbouw noemen we dit meerwerk.

Wat kan er zoal allemaal worden meegenomen in het meerwerk? Denk naast zaken als een keuken ook aan de tuininrichting, een tuinhuisje, coniferen en overige beplanting, aanleggen leidingen (binnen en buiten), uitbouw woonkamer, plaatsen dakkapel, oprit, terras aanleggen, plaatsen waterkraan, schuttingen, enz. Dingen als gordijnen, kliklaminaat, huur afvalcontainer, afgraven tuin worden niet geaccepteerd. Deze kosten moet je zelf betalen.

Verder moet je rekening te houden met nog een aantal extra kostenposten, namelijk Rente Verlies Tijdens de Bouw, Grondrente en Bouwrente. In mijn volgende column zal ik dieper ingaan op deze termen en uitleggen wat ze voor jou betekenen.

Het grote verschil tussen het aankopen van een nieuwbouwwoning en een bestaand huis is dat je bij een bestaande woning koopt wat je ziet en bij een nieuwbouwwoning richt je het geheel zelf in naar je eigen wensen en smaak. En dat geeft vrijheid en een  fijn gevoel.

Heeft u vragen dan kunt u mij bellen op 0344- 69 50 14 of mailen naar tiel@vanbruggen.nl.

Van Bruggen Adviesgroep Tiel Ing. Husein de Vries

Financieel en Nieuwbouw Expert Van Bruggen Adviesgroep Tiel

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw Lokaal nieuws maandag 17 december 2018

5 belangrijke begrippen bij het kopen van nieuwbouw

Er komt heel wat kijken bij het kopen van een huis. Juist bij een woning die nog gebouwd moet worden, krijg je te maken met zaken die typisch zijn voor nieuwbouw. Anders dan wanneer je een bestaande woning zou kopen. Niet iedereen kent de terminologie.  

Een woning kopen doen we maar een paar keer in ons leven. Juist daarom is het belangrijk deze aankoop bewust en weloverwogen te doen. Je oriënteert op de woningen in een buurt waar je graag zou willen wonen en je bepaalt waar je behoefte aan hebt. Een groot huis met een tuin, een appartement of een bungalow bijvoorbeeld. Je laat je goed voorlichten over je hypotheekvorm en vervolgens raak je in gesprek over die ene woning die je zo graag zou willen. Bij een nieuwbouwwoning komen er dan termen voorbij die niet altijd even duidelijk zijn. We zetten de vijf belangrijkste op een rij en geven uitleg.

Bouwrente

Als de koopovereenkomst is getekend is de woning nog niet opgeleverd. Die moet immers nog gebouwd worden. De periode vanaf het tekenen van de overeenkomst tot aan de oplevering van het huis, moet er rente worden betaald, bouwrente of grondrente genoemd. Pas bij het tekenen van de hypotheekakte bij de notaris stopt het betalen van de grond- of bouwrente aan de aannemer.

Vrij op naam

Bij het kopen van een kavel of een nieuwbouwwoning worden er geen kosten koper in rekening gebracht. Het zijn de kosten die gemaakt worden om eigenaar van een huis te worden zoals overdrachtbelasting (2 procent van de woningprijs) en notariskosten voor de hypotheekakte.

Bouwdepot

De afgesloten hypotheeksom wordt in een bouwdepot gestort. Daarvan wordt de verdere bouw van de woning gefinancierd. Je ontvangt rente over het bedrag dat in het bouwdepot is gestort.

Vooroplevering

Een vooroplevering vindt plaats een week voordat het huis wordt opgeleverd. De aannemer gaat samen met de toekomstige bewoner de woning inspecteren. Het doel: er voor zorgen dat er geen gebreken zijn bij de uiteindelijke oplevering. Mochten er dus gebreken blijken, dan moeten die eigenlijk in die tussenliggende week nog verholpen worden.

Ruwbouwopties

Dit zijn wijzigingen die aan de woning worden aangebracht die zo groot zijn dat ze belangrijk zijn voor de constructie van het huis en ook de voorbereiding van de bouw beïnvloeden.

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Tiel.

Aanmelden